Het Louvre, Het Prado, Het Gugenheim – I love them all. Echt. Geweldig. Maar het kan wel een investering zijn, in tijd en in geld. Want als ik dan naar zo’n museum ga dan wil ik ook alles gezien hebben. Het liefst ga ik alleen want dan hoeft ik geen rekening te houden met het tempo van anderen en ik kan zo een hele middag doorbrengen terwijl ik van zaal tot zaal slenter.

Ik kan me mijn eerste museumbezoek nog goed herinneren. Dat was het Kröller Müller. Mondriaan. Het leek alsof het alleen maar lijnen waren op dat doek, maar zijn hele werkproces werd uitgelegd. Het bleek dat er veel meer achter die paar lijnen en primair gekleurde vlakken zat. Fascinerend. De rest van de vakantie hebben we allemaal ‘moderne kunst’ gemaakt, maar het waren geloof ik gewoon blauwe rondjes op een vel papier.

Toen ik afgelopen zaterdag een bezoek bracht aan het Musée des Beaux Arts in Caen moest ik terugdenken aan die eerste ervaring. Ik vond dit namelijk echt een goed ‘beginnersmuseum’. In een redelijk kort bezoek kun je een reis maken langs alle belangrijke periodes in de kunst. Van van die donkere religieuze doeken met duistere taferelen tot de eerste impressionisten. En dan beneden nog een hele zaal moderne kunst. Niet alle beroemde doeken van de groten der aarde, maar wel een Monet en een Rubens en 2 zalen met Hollandse meesters.

maar wel een Monet, van Etretat!

Daarbij is het door de opzet met een beetje een sluip-door, kruip-door indeling een leuk gebouw om op ontdekkingsreis te gaan. Én ze organiseren regelmatig ateliers waar kinderen ook zelf hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. En zelfs yoga-sessies op het dak als het weer het toelaat!

Nou, ik kan wel solliciteren op de marketingafdeling van MBAC! Al met al, natuurlijk geen Louvre, maar wel een leuke afsluiting van een middagje shoppen. Een geslaagde dag in Caen dus, inclusief nieuwe spijkerbroek!