Ik zou hier graag een verhaal schrijven over hoe ik mijn moestuin plan, onderhoud, zaai en oogst volgens een minstens wetenschappelijke methode rekening houdend met no-dig, met crop rotation en met de stand van de zon en gebruikmakend van de perfecte grond en brandnetelgier en compostthee. Maar te veel naar Youtube kijken verlamt me en nu volg ik het principe: wat het redt mag blijven.

Kennis over de moestuin en YouTube

De simpele waarheid is dat ik de afgelopen jaren meer tijd heb doorgebracht met het kijken van YouTube filmpjes over moestuinieren en compost en het wel of niet natuurlijk bestrijden van allerlei vreselijke gevaren waaraan je planten blijkbaar bloot staan dan met m’n handen in de aarde. Voorbereiding is het halve werk, zeggen ze dan.

Maar te veel kennis kan je dus ook tegenhouden, zo blijkt. Want ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Of waar het eindigt. Die 20 minuten durende filmpjes geven je geen idee van de hoeveelheid onkruid die op een vierkante meter kan groeien. Iedere week!

Maar ze geven je wel het gevoel dat je het allemaal moet plannen en op precies het juiste moment moet zaaien en verplanten of verpotten en op de juiste moet vochtigheid houden in een kas met ramen die wel of niet open moeten staan en en en..

En het drama van een door slakken opgegeten sla of de decimering van tomaten in minder dan twee dagen door een of andere schimmel of de angst voor een bui onweer met misschien wel hagel op m’n nog veel te kleine venkeltjes, daar gaat het veel te weinig over. Oh, mijn arme hart!

Mijn aanpak op de L’Orangerie

Dus, ik doe mijn best maar, ik bestel aaltjes tegen de slakken en ga in de avond op slakkenjacht met m’n zaklamp, ik plant de tomaten niet meer in de volle grond maar zet ze in bakken op het terras, en koop er 4 in plaats van 15. En als er een code oranje is vanwege een orage (onweersbui) spring ik op en leg ik toch maar wat fleece over de venkeltjes en slaatjes. Ik heb het verschil tussen een schoffel en een hark geleerd, ik heb gespit en ik wied (weleens). Al doende leert men is mijn nieuwe devies.

Moestuin, markt en verbod

Oh, en mijn nieuwste wetenschappelijke moestuin plan methode die ik test in 2022 zal zijn: ik zie het, ik wil het, ik koop het.

Daarom heb ik nu per ongeluk 24 slaplanten omdat ik niet kon kiezen tussen twee bakjes waar er twaalf in bleken te zitten in plaats van 6, maar ook broccoli, rode kool, twee soorten selderij en spinazie van de markt in Caen. En een stuk of vijf pompoenen, twee soorten meloen, paprika’s, spruiten, boerenkool, venkel, aubergine, een zoete aardappel, courgette (geel en groen) en palmkool. En een verbod om nog naar het tuincentrum te gaan.