Ga ik deze zondag voor een combinatie van de kat, de bank, een dekentje en/of chocolade? Of kies ik voor een rommelmarkt in de buurt? Er is er altijd wel eentje te vinden, van enkele tafeltjes tot weilanden vol. Een heerlijk uitje. Ook als je niet wil rekenen...

Een zondag in mei

Omdat er op de Orangerie altijd wel wat te doen is, heb ik een, door mij zelf opgelegde regel, dat ik op zondag niet werk. En dan is de verleiding groot om te kijken hoeveel combinaties er mogelijk zijn met de volgende variabelen: ik, de kat, de bank, een dekentje en chocolade. Maar omdat het zondag is en ik dan niet werk kan ik dat helaas nu even niet uitrekenen, want rekenen = werken.

Rommelmarkten op zondag

Dus op sommige zondagen laat ik deze uitdaging voor wat het is en ga ik er op uit. Vooral in mei. Want mei is het begin van vide grenier seizoen. Het lijkt wel of elk zichzelf respecterend dorp in mei een rommelmarkt organiseert. Meestal langs de kant van de weg aangekondigd door een handgemaakt bord of door een A4tje op een heel klein paaltje net boven de grond – ik reken nog liever dan dat ik mijn leven riskeer om dat te lezen! Maar, wat heb ik ontdekt: er is ook een app!

Dus, op zondag, tijdens de koffie, kijk ik even waar er in de omgeving een brocante, vide grenier, vide maison of iets dergelijks is. Het is niet altijd meteen duidelijk wat de schaal van het evenement zal zijn, soms is dat 3 tafels, vaker een gemaaid weiland met een stuk of 20 standjes en heel soms een heuse markt met van alles en nog wat.

Zorg voor kleingeld

Ik heb al wat wijze lessen geleerd, het hebben van klein geld is een must, als je iets ziet wat je leuk vindt moet je niet denken: ik loop zo wel even terug want dan kan je het mooi niet vinden én ik heb een ongezonde voorliefde voor glazen en alles wat met keramiek te maken heeft.

In de afgelopen 2 zondagen slaagde ik erin om een set bij de open haard te kopen, een stuk of 20 glazen voor 5 euro en een hek. Ja, een hek – dat leg ik later uit. En stoeltjes, echt van het tijdperk van Louis XVI. Ik vind ze prachtig.

Goed rekenen?

En die glazen? Die zag ik al helemaal op een leuk gedekte tafel buiten staan. Niet te groot met een leuk motiefje en in 3 maten. Dus ik maakte even een praatje – 2 euro voor die grote, zei hij. Ik rekenen, mijn hobby niet, 2 euro per glas, wat zal ik dan doen.. zegt ie: 2 euro voor allemaal. Oh,… en die kleinere dan? Die? 1 euro. En die hele rij nog kleinere? 3! En alles??? Blijkt die man ook niet van rekenen te houden: 5 euro! Inpakken maar!