Annelies, nostalgie? Je woont krap een maand in Frankrijk. Nou. Heus. Dat kan. Dus. Want, op de markt in Caen, ik weet het nog goed, op 1 maart 2020, besloot ik om de Orangerie te kopen. En dus ga ik graag op zondag naar de markt in Caen.

400 kramen in Caen voor Annelies

Ik was samen met mijn vader, voor de eerste keer in Normandië, op de bonnefooi op zondag naar Caen gereden. Ik denk omdat ik koffie nodig had èn omdat ik wilde weten of de grootste stad in de buurt mij zou kunnen bekoren. Er toen bleek daar een markt te zijn: met in het hoogseizoen wel 400 kramen!

Met alle mogelijke groente en fruit, vis en oesters, zo uit de haven geplukt. Gebrade kippetjes en eten uit alle windstreken van de wereld. Een walhalla voor iemand die graag kookt. Voor mij dus 😀

In de rij staan

Een van de dingen waar ik wel een beetje aan moet wennen is dat mensen heel keurig netjes in de rij gaan staan. Dus niet dat je daar gaat staan waar het product is dat je wilt kopen en dat je dan heel hard ‘ik’ roept als ze vragen ‘wie is er aan de beurt’. Nee, je loopt dus eerst langs de kraam, bedenkt dat je iets wilt en dan ga je achter aan in de rij staan. Als je dan aan de beurt bent is het, geloof ik, wel gepast om dan nog even langs de hele kraam te lopen om te bedenken of je niets vergeten bent, maar het is toch al met al een hele ervaring!

Na de markt, naar het strand

Afgelopen keer dat ik er was koos ik voor een broodje falafel – lekker!! – maar mijn ultieme idee is om na de markt, die toch om 1 uur afgelopen is, door te rijden naar het strand voor een plateau de fruits de mer met een glaasje witte wijn. De logistiek van die operatie – de koelbox met ijsblokken en de juiste plek aan het strand behoeft nog wat voorbereidende acties, maar dat komt zeker goed!